Oldtimer. De term wordt doorgaans geassocieerd met karakteristieke klassieke auto’s uit het midden van de twintigste eeuw, zoals de Aston Martin DB5 waar Sean Connery furore mee maakte in de James Bond-film Goldfinger (1964). De definitie van oldtimer is eenduidig: een auto ouder dan dertig jaar. Dankzij het verstrijken van de tijd is het echter ook een rekbaar begrip. Volgens cijfers van onder meer Bovag behoren auto’s die eind jaren ’80 het straatbeeld bepaalden inmiddels tot de populairste oldtimers van het land.
De Kever en de lelijke eend: als er bij het horen van deze woorden nergens een belletje gaat rinkelen heb je jarenlang onder een steen geleefd óf ben je na de millenniumwissel geboren. Oorspronkelijk waren het doodgewone vervoersmiddelen waarin mensen zich van a naar b verplaatsten. In de loop der jaren hebben beide auto’s een cultstatus verworven. Dat die status alleen maar grotere proporties heeft aangenomen, blijkt uit een recent overzicht van geïmporteerde oldtimers waarin de bolides de eerste en tweede plek bezetten.
Waarom mensen een oldtimer boven een nieuwe auto verkiezen
Het aantal oldtimers in Nederland groeit al jaren. Hoe is dat te verklaren? Het is toch veel comfortabeler om te kiezen voor een nieuwe wagen die is voorzien van de modernste snufjes? Blijkbaar vinden veel mensen van niet. Ze hebben een aantal goede redenen om een oldtimer aan te schaffen.
De belangrijkste reden is dat de kopers een oldtimer mooi vinden. De auto wekt een gevoel van nostalgie op. Daarbij trek je een bekijks als je in een klassieker rijdt. Het is moeilijk om nog ongezien door het dorp te rijden als je dat doet in een oude Ford Mustang of Triumph Spitfire. Voor een hoop bezitters van oldtimers speelt ook mee dat het financieel voordelig kan zijn om zo’n oude wagen in je garage te zetten.
Een oldtimer wordt bijvoorbeeld nooit minder waard. Dat is vooral voor beleggers een doorslaggevende reden. Daarnaast hoef je over oldtimers nauwelijks wegenbelasting te betalen; auto’s ouder dan veertig jaar zijn daar zelfs volledig van vrijgesteld. Tel daarbij op dat mensen over een paar jaar waarschijnlijk bereid zijn diep in de buidel te tasten voor jouw oldtimer en je hebt je ideale investering gevonden.
Oldtimer of klusmodel?
Mocht je geen budget hebben voor een oldtimer, kun je altijd proberen er zelf eentje op te knappen. Hou er wel rekening mee dat dit uiteindelijk behoorlijk in de kosten kan gaan lopen. Voordeel is dat je de uitgaves kunt spreiden over een lange periode. Maar wees gewaarschuwd, dit soort projecten hebben meer dan eens een relatie om zeep geholpen.
Oldtimers worden nog steeds goed verkocht en nemen nog altijd toe in populariteit. De vraag is overigens wanneer dit proces ten einde komt. Gezien de toenemende eenvormigheid van moderne auto’s wordt het wellicht tijd het begrip oldtimer van een andere definitie te voorzien. Over dertig jaar zullen de auto’s van dit moment in ieder geval een stuk minder uniek zijn.